Водопадът Виктория

Виктория е един от най-големите водопади в света. Намира се в южната част на континента Африка, на река Замбези между държавите Замбия и Зимбабве. Името си получава от Дейвид Ливингстън в чест на британската кралица. Шотландският мисионер и изследовател е един от първите европейци, посетили водопада през петдесетте години на 19 в. Местното население нарича водопада Моси-Оа-Туния, което в превод означава Гърмящият пушек.
Водопадът Виктория е един от най-големите водопад в света. Широчината му е 1708 м., а височината, от която пада водата 108 м. Той е близо два пъти по-висок от Ниагарския водопад в Северна Америка. От подходящо място може да се наблюдава по цялата му ширина.
Дъждовният сезон тук започва към края на ноември и трае до началото на април. Тогава реката е най-пълноводна. През сухия сезон островите, разположени по гребена на водопада стават по-многобройни.
Виктория е част от два не големи национални парка – Моси-Оа-Туния, който заема около 66 кв. км. и Национален парк Водопад Виктория с около 23 кв. км. Той е включен в списъка с природното наследство на ЮНЕСКО и е една от главните туристически дестинации в африканския континент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *