Национален парк Крюгер, Южна Африка

Националният парк Крюгер е един от най-големите резервати в Африка. Простира се на 18989 кв. км. в източната част на Южна Африка в провинциите Мпумаланга и Лимпопо. 

В посока север-юг паркът е с дължина около 360 км. и средна широчина в посока изток-запад 65 км. Крюгер е един от трите национални парка (на Южна Африка, Мозамбик и Зимбабве), които са включени в трансграничния национален парк Лимпопо.


Паркът носи името на президента на република Трансваал Паул Крюгер, по чиято инициатива е създаден през 1898 г., като първоначално е използван за контролиран лов и за защита на животните с намаляваща популация.


През 1927 г. паркът Крюгер е отворен за посетители. Изградени са няколко лагера и над 2000 км. асфалтирани пътища.


В продължение на хиляди години територията на парка е била населена от ловци-събирачи. Първите европейци пристигат тук в началото на 18 в. Част от териториите в северната част на парка са насилствено завзети и местното племе Макулеке било изселено на юг. 


През 1996 г. племето предявява съдебен иск за приблизително 200 кв. км. в северната част на парка. След като земята им била върната те не се заселили отново на нея, а предпочели да инвестират в развитието на туризма. В резултат на това в тази част на парка Крюгер възникнали няколко лагера.
Климатът тук е субтропичен. Летата са горещи и влажни с температури достигащи до над 38°С. Дъждовният сезон започва през септември и продължава до май. Най-подходящото време за посещение на парка Крюгер е през сухия сезон, когато вероятността от заразяване с малария е по-малка.


Саваната в южната част на парка е покрита основно с треви и храсти. На север е разпространено, макар и рядко срещано, дървото мопане. 


За разлика от растителния, животинския свят е изключително разнообразен. Тук е домът на стотици, дори хиляди видове насекоми, бозайници, птици и влечуги.


През парка преминават няколко реки, сред които Сабие, Лимпопо и Шингведзи. Край водите на р. Мапуто гнездят най-големите костенурки в света – кожестите костенурки, които достигат тегло до над 800 кг.


В парка Крюгер живеят диви стада антилопи, зебри и жирафи. Срещат се също слонове, носорози, хипопотами и крокодили. 


Сред хищниците, които обитават този район са представители на семейство котки – лъвове, леопарди, гепарди, както и хиени. 


Тук могат да се видят всички представители на Голямата петорка, включваща петте най-опасни животни на саваната – лъва, леопарда, слона, черния носорог и дивия бивол. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *